16 Mayıs 2019 Perşembe

GÖZKUŞAĞI HAKKINDA YAZILANLAR-2



Yusuf Bal / Gözkuşağı/ Şiirvakti Y., 2013

Bir deneysel tezgâh da Orta Anadolu'dan. Bozkırın çam'a kavuştuğu yüksek köylerden, arındırılmış, damıtılmış bir kısa açılımlı, duru deney örneği daha Yusuf Bal'dan. İkinci kitabı Gözkuşağı'na görsellik de katılmış. 'İçliyim bugün1 diyor farklı biçimde. İnsanı camide değil meyhanede dua etmeye davet ederken, kişi yüreğine de farklı duygularla düzeltme çağrısı yaratıyor yeryüzü belleğinde, 'renkli giysileriyle gelsin hayat' derken de çocuksu ürperişlerden, arındırılmış fırçasıyla yarattığı görüntülerden çıkıyor yola. Ortadoğu'dan, kimyasal atıklardan yarattığı evrensel bakışı da işin içine katıyor, 'sen vurulmuştun yitik bir aynada kendine' dediği yer, uygarlığın onu iten gölgesi mi acaba? Düşündürücü bir çalışma Bal'ınki. Hem özüyle, hem araştıran sözlüğüyle.

Hüseyin PEKER
"2014'e Şiirle Bakanlar"
Kaynak: Eliz Edebiyat Sayı 60, Aralık 2013

_________________________________________________________

2013'ün 13 Kitabı
Hüseyin Alemdar 

 Ah! Şairler en güzel ölüm şiirlerini gençken, yaşama sıkı sıkıya bağlı oldukları yaşlarda yazarlar. Böyle deyince de kendim dahil tüm şairlerin biraz Cahit Sıtkı soyundan geldiklerine inanırım. Somut ve deneysel şiirin yaşı da o yaşlardır; ancak istisna kaideyi bozar misali İlhan Berk’in her yaşta modem ve postmodern şiirin en güzel örneklerini verdiğini hatırlayalım ve şiirin yaşı olabilir de ürettiği sürece şairin yaşı yoktur deyip kendimize gelelim. İlk kitabı Ücraişlem’le hem geleneğe yaslanma hem de şiirin tüm olanaklarından yararlanma anlamında bende kendine özel bir oda oluşturan Yusuf Bal’ın Gözkuşağı’nın (Şiir Vakti Yayınları, Nisan 2013) etkisi değil bir yıl, birkaç yıl daha süreceğe benzer. Kitapta yer alan Beyaz Atlı Güvercin’le Başkalarının Düşüncesi adlı iki şiiri aynı kitapta düşünmek, farklı seslerdeki iki şiirde günümüz Türk şiirinin ayak ve ses tartımlaarını yakalayabilmek bir kitabı özetler kanımca: Alçak gönüllülükle “ayaklarım yere basmıyor ama kuma güzel gömülüyor/tenime saplanıyor kirpikten silahların” diyebilen Yusuf Bal, sessiz ve derinden giderken ayaklarını da yere sağlam basıyor.


Kaynak: KUŞAK EDEBİYAT SAYI 3/ (Ocak-Şubat Mart Hüseyin Alemdar, 2013'ün 13 Kitabı, Sayfa 21


_____________________________________________________________



"Somut şiirin (concretepoem) demiri eksik" demiş Sivas'ta yaşayan ODTÜ'lü deneysel şiirin hâlâ keşfedilemeyen dehâsı Yusuf Bal; sadece somut şiirin değil ani çıkışlara rağmen günümüz şiirinin demiri biraz eksik evet, inşa anlamında betonu da iyi sıkıştırılmamış. Sahi, "concrete" sözcüğünün Türkçe anlamlarından biri de "beton"dur. 2015'in 15 Şiir Kitabı'nı yine de yazmalıyım, hemen!


Hüseyin Alemdar
Kaynak: Hüseyin Alemdar'ın Facebook Sayfası, 7 Aralık 2015


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder